KPN Glasvezel zonder Experia box

Door Spider.007 op zaterdag 24 maart 2012 15:30 - Reacties (22)
CategorieŽn: hack, internet, Views: 29.884

Al enige tijd had ik thuis een glasvezelverbinding van KPN die via de Experia box (een ZTE zxv10 H220N) liep. KPN zelf noemt dit apparaat soms zelfs de 'modem', dus je zou denken dat je daar niet zomaar een Draytek tegenaan kan hangen. Vandaag had besloten eens te kijken of dit magische kasje eruit valt te halen; en dat is mogelijk en bleek niet zo moeilijk. Ik gebruik overigens alleen internet en geen TV / telefonie via deze aansluiting.

In mijn Draytek 2130n heb ik de volgende instellingen doorgevoerd:

Connection type: PPPoE
Username: kpn@direct-adsl
Password: KPN
Fixed IP: No
Clone MAC: Yes
MAC Address: (overgenomen van Experia Box)

Dit is nog niet alles, onder Multi-VLAN moet je ook dit nog instellen:

Enable: Yes
WAN VLAN ID: 6

Gebruikte bronnen:Dit instellen was voor mij voldoende om keihard te kunnen internetten ;)

Volgende: A safe backup-server with rsync, chroot and forced commands 11-'12 A safe backup-server with rsync, chroot and forced commands
Volgende: NetQ noemt beveiligingsfout 'een feature' 11-'11 NetQ noemt beveiligingsfout 'een feature'

ReactiesDoor Tweakers user sypie, zaterdag 24 maart 2012 15:59

De ellende van de KPN producten is dat ze alles een Experiabox noemen. Mijn moeder heeft een apparaat liggen van Siemens, ik heb er een van Tomson gehad, nu een ZTE en ik ga weer naar een andere Tomson. Allemaal Experiaboxen. ( de ene nog verder dichtgetimmerd en vernaggeld dan de ander)

Door Tweakers user Spider.007, zaterdag 24 maart 2012 16:06

sypie schreef op zaterdag 24 maart 2012 @ 15:59:
De ellende van de KPN producten is dat ze alles een Experiabox noemen. Mijn moeder heeft een apparaat liggen van Siemens, ik heb er een van Tomson gehad, nu een ZTE en ik ga weer naar een andere Tomson. Allemaal Experiaboxen. ( de ene nog verder dichtgetimmerd en vernaggeld dan de ander)
Je hebt gelijk; ik heb de specifieke productnaam er even bijgezet (ik had een ZTE)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 24 maart 2012 16:06]


Door Tweakers user mindcrash, zaterdag 24 maart 2012 16:32

Hoe zit het dan met VoIP? Ik meen ooit te hebben gelezen dat de SIP configuratie is weggemoffeld in de Experia, deze een andere username/password combo heeft meegekregen uit KPN en je hier niet bij kan komen van buitenaf...

Door Tweakers user Spider.007, zaterdag 24 maart 2012 16:34

mindcrash schreef op zaterdag 24 maart 2012 @ 16:32:
Hoe zit het dan met VoIP? Ik meen ooit te hebben gelezen dat de SIP configuratie is weggemoffeld in de Experia, deze een andere username/password combo heeft meegekregen uit KPN en je hier niet bij kan komen van buitenaf...
Dat zou heel goed kunnen, ik maak geen gebruik van telefonie of TV via KPN :)

Door Tweakers user mindcrash, zaterdag 24 maart 2012 16:39

Dus heb je eigenlijk niets meer of minder beschreven dan datgene wat er al jaren terug in het KPN glasvezel topic is beschreven: hoe je internet werkend krijgt. Ook gelijk datgene wat het minst lastig is trouwens :)

Punten zijn in principe alleen nog te verdienen met 1) SIP configuratie op een niet-Experia box en 2) Televisie kijken zonder KPN materieel ;)

Door Tweakers user Spider.007, zaterdag 24 maart 2012 16:40

mindcrash schreef op zaterdag 24 maart 2012 @ 16:39:
Dus heb je eigenlijk niets meer of minder beschreven dan datgene wat er al jaren terug in het KPN glasvezel topic is beschreven: hoe je internet werkend krijgt. Ook gelijk datgene wat het minst lastig is trouwens :)

Punten zijn in principe alleen nog te verdienen met 1) SIP configuratie op een niet-Experia box en 2) Televisie kijken zonder KPN materieel ;)
Hmm, shit dat had ik niet gezien :D Ik zie nu inderdaad dat dit ook hier al beschreven staat. Hopelijk kan ik met deze post meer mensen attenderen op deze mogelijkheid. Ik zal eens kijken of ik Telefoon en TV aan de praat krijg zonder hun spul :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 24 maart 2012 16:44]


Door Tweakers user Ventieldopje, zaterdag 24 maart 2012 16:43

Afgezien van dat je de KPN meuk er tussenuit gooit en dus meer vrijheid hebt om dingen in te stellen, merk je ook nog een snelheidsverschilt?

Door Tweakers user Spider.007, zaterdag 24 maart 2012 16:46

Ventieldopje schreef op zaterdag 24 maart 2012 @ 16:43:
Afgezien van dat je de KPN meuk er tussenuit gooit en dus meer vrijheid hebt om dingen in te stellen, merk je ook nog een snelheidsverschilt?
Nee helaas niet. Ik blijf de beloofde 100 Mbit halen.

Door Tweakers user Tsurany, zaterdag 24 maart 2012 17:03

Zo blij voor Vodafone gekozen te hebben. Gewoon router erin prikken en klaar. Kreeg een mooie Linksys E2000 erbij als ik die van hun wilde gebruiken.

Door Tweakers user nero355, zaterdag 24 maart 2012 19:22

Tsurany schreef op zaterdag 24 maart 2012 @ 17:03:
Zo blij voor Vodafone gekozen te hebben. Gewoon router erin prikken en klaar. Kreeg een mooie Linksys E2000 erbij als ik die van hun wilde gebruiken.
Juist bij KPN heb je alle vrijheid wat betreft modem/router die je gebruikt : Ik ben al sinds de MXstream tijd klant en al die tijd heb ik een eigen router gebruikt :)

Geen idee hoe het zit als je VoIP/TV en al die zooi ook hebt, maar als je gewoon alleen internet afneemt dan mag je gebruiken wat je wil !!

Door Tweakers user Neo_TGP, zaterdag 24 maart 2012 19:35

Je kan het TV signaal en VOIP ook gewoon blijven gebruiken, maar dan moet je even kijken welke Vlan ID's daar ook weer bij hoorden.

Door Tweakers user Joseph, zaterdag 24 maart 2012 20:54

Ik heb mijn Experiabox omgebouwd. JTAG-Kabel solderen en overschrijven die bootloader. Bij de volgende boot stoot hij de KPN-Firmware af en kun je er alleen nog een generieke Thomson-firmware opzetten.

Weg beperkingen.

Door Tweakers user Magnetra, zondag 25 maart 2012 10:21

Joseph schreef op zaterdag 24 maart 2012 @ 20:54:
Ik heb mijn Experiabox omgebouwd. JTAG-Kabel solderen en overschrijven die bootloader. Bij de volgende boot stoot hij de KPN-Firmware af en kun je er alleen nog een generieke Thomson-firmware opzetten.

Weg beperkingen.
Heb ik ook wel is geprobeerd met twee TG789vn's, alleen kennelijk was er iets mis met mijn JTAG want ik bleef elke keer een paar corrupte bytes overhouden aan de readout. Toch maar is geflashed en toen had ik een brick, toen die tweede geflashed en nog een brick, toen KPN de deur maar uit gedaan 8-)

Door Tweakers user BeefHazard, zondag 25 maart 2012 10:27

Tip: er staat een typotje in je titel: KNP ipv KPN.

Door Tweakers user Spider.007, zondag 25 maart 2012 12:05

Joseph schreef op zaterdag 24 maart 2012 @ 20:54:
Ik heb mijn Experiabox omgebouwd. JTAG-Kabel solderen en overschrijven die bootloader. Bij de volgende boot stoot hij de KPN-Firmware af en kun je er alleen nog een generieke Thomson-firmware opzetten.

Weg beperkingen.
Maar die box blijft toch eigendom van KPN, kom je dan niet in de problemen als je eraan gaat lopen solderen :? :)
BeefHazard schreef op zondag 25 maart 2012 @ 10:27:
Tip: er staat een typotje in je titel: KNP ipv KPN.
Fixed, thanks

Door Tweakers user TomBongers, maandag 26 maart 2012 09:31

Ik heb zelf de 50/50 van KPN glas met TV (zonder telefoon).

Ik heb direct achter mijn glas verbinding een HP 1810G-8. Ik heb in deze switch de volgende config:

VLAN 4 = digitale TV
VLAN 6 = internet
VLAN 7 = VOIP

Op poort 8 komt bij mij de ethernet kabel binnen. Deze poort zit tagged in alle 3 de vlans.

Hierna moet je de verschillende vlans door zetten naar de poortjes waar de apparatuur op komt.

Poort 7 is bij mij leeg omdat ik geen voip gebruik maar in principe kun je daar met tagged vlan 7 je experia box achter hangen zoals ik het heb begrepen. (zie hier onder voor extra toelichting)

Op poort 6 heb ik vlan 6 untagged staan. Deze gaat naar een router die mijn PPPoE verbinding opbouwt voor internet.

Als laatste heb ik op poort 5 en 4 vlan 4 untagged zitten. Ik heb 2 tv ontvangers en dezen zitten op deze twee poortjes aan gesloten.

extra toelichting voip: Zo lang het vlan maar tagged op die lijn staat moet je experia box gewoon het voip vlan kunnen bereiken en kan het dus je voip afhandelen. Wellicht als iemand die gegevens weet kun je het ook instellen in een voip telefoon centrale maar aangezien ik geen telefonie heb boeit me dat niet zo.

Ik hoop dat mensen hier wat aan hebben.

Ik heb dus zelf TV en internet van KPN en dus geen telefoon maar volgens mij moet dat op die manier werken.

[Reactie gewijzigd op maandag 26 maart 2012 09:35]


Door Tweakers user marcel87, maandag 26 maart 2012 17:02

Ben wel benieuwd hoe je alles werkend kunt krijgen zonder die baggermeuk van KPN. Dus een glasvezelpakket met zowel telefonie, internet en iTV, zonder dat het allemaal heel ingewikkeld moet... want daar heb ik niet zoveel kennis van. (de helft van het verhaal van Tom hierboven vat ik al niet... haha) ;)

Schiet me net te binnen... ik ben ook wel nieuwsgierig of je heel simpel die TV lompe onhandige ontvangers in de prullenbak kunt gooien en kunt vervangen met iets beters, maar wel dat je nog interactieve tv hebt, een mediapctje o.i.d.(?). Wellicht is dit een heel domme vraag van me... geen idee, zoals ik zei ik heb er weinig kijk op.

[Reactie gewijzigd op maandag 26 maart 2012 17:14]


Door Tweakers user WoBBeL, maandag 26 maart 2012 20:35

Ik wil bij mijn ouders binnenkort ook de Experiabox vervangen, maar kun je die SIP registratiegegevens niet gewoon sniffen met een hub + wireshark?

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 27 maart 2012 08:35

ik was gister aan het kijken naar een een voip router ... (ja je leest het goed... een normale router, met rj45 wan ... en ingebouwde voip mogelijkheiden, (Nog niet gevonden dus tips zijn welkom)...

wat ik vond van draytec was nog veel beter. ze hebben namelijk al een aardig tijdje ook gewoon glas modem/routers die op bijna elke standaard baseplate past...

DrayTek Vigor 1000 ... deze lijkt mij in ieder geval een HEEL stuk leuker dan die zooi die we nu van kpn en/of glashart krijgen... bovendien zit allers (usb / router / wifi n / coax / voip) er al in en kun je de rest dus met simpele switchjes af.

Door Tweakers user Spider.007, dinsdag 27 maart 2012 09:23

marcel87 schreef op maandag 26 maart 2012 @ 17:02:
[...]

Schiet me net te binnen... ik ben ook wel nieuwsgierig of je heel simpel die TV lompe onhandige ontvangers in de prullenbak kunt gooien en kunt vervangen met iets beters, maar wel dat je nog interactieve tv hebt, een mediapctje o.i.d.(?). Wellicht is dit een heel domme vraag van me... geen idee, zoals ik zei ik heb er weinig kijk op.
Het mooiste zou wmb zijn als het signaal gewoon weer in DVB-T formaat eruit zou komen, dan kun je het met een beetje goede TV weer uitlezen en bekijken
i-chat schreef op dinsdag 27 maart 2012 @ 08:35:
[...]

DrayTek Vigor 1000 ... deze lijkt mij in ieder geval een HEEL stuk leuker dan die zooi die we nu van kpn en/of glashart krijgen... bovendien zit allers (usb / router / wifi n / coax / voip) er al in en kun je de rest dus met simpele switchjes af.
Die had ik inderdaad ook voorbij zien kopen, maar ik denk niet dat deze zomaar in gebruik zal worden genomen; voor de huidige modems zal ongetwijfeld ook een langlopend contract zijn afgesloten ;)

Door Tweakers user marcel87, dinsdag 27 maart 2012 13:54

Spider.007 schreef op dinsdag 27 maart 2012 @ 09:23:
[...]
Het mooiste zou wmb zijn als het signaal gewoon weer in DVB-T formaat eruit zou komen, dan kun je het met een beetje goede TV weer uitlezen en bekijken
Ja klopt, maar ik zie dat nog niet zo snel gebeuren. Volgens mij houden ze bij KPN wel van kabeltjes, kastjes, rommeltjes, dozen.. volgens mij is hun principe: het leven is al zo gemakkelijk, doe daarom eens moeilijk. haha :X

Reageren is niet meer mogelijk