Mijn avonturen met serviceverlening

'Glasvezel, daar moet u een speciale router voor hebben'

Door Spider.007 op zaterdag 19 november 2011 10:00 - Reacties (21)
CategorieŽn: internet, service, Views: 7.440

Laatst ben ik het glasvezel-informatiepunt in het centrum binnengelopen voor wat informatie. De kwaliteit van dienstverlening werd snel geÔllustreerd doordat niemand wist wat ik bedoelde met een FUP (ook de 'technische' man niet). Nadat ik alle drie de aanwezig personeelsleden aan het werk had gezet (eentje ging KPN bellen om te vragen of er een FUP was, de tweede ging opzoeken wanneer ik mijn glasvezelaansluiting kon gebruiken en de derde liet mij een voorbeeld-meterkast zien) werd helaas al snel bevestigt waar ik al bang voor was. Verkopen zullen ze wel kunnen, maar dit soort medewerkers even een uurtje wat basale technische kennis uitleggen is blijkbaar te moeilijk voor de bedrijven die ons glasvezel willen verkopen.

Volgens hen heb ik naast een andere modem ook een andere router nodig omdat glasvezel 'op een andere frequentie werkt'. Uiteraard vond ik dit interessant en wilde ik weten welke componenten in mijn netwerk ik volgens hem moest vervangen. Daarnaast was ik natuurlijk geÔnteresseerd wat er dan precies op een andere frequentie zou werken. Mij werd verteld dat mijn bestaande switch niet meer gebruikt kon worden vanwege deze frequentie-verschillen. Na doorvragen kreeg ik uiteindelijk het bewijs van de stelling. De persoon in kwestie zocht de specificaties op van de router die in de voorbeeld-meterkast hing (en door hem altijd werd aangeraden als goede router voor glasvezel...). Trots toonde hij mij de door hem bedoelde frequenties: 2.4 en 5 GHz. Ziet u mijnheer, die heeft u nodig om glasvezel te kunnen gebruiken.

Een Windows virus op mijn Linux netwerk

Door Spider.007 op vrijdag 29 juli 2011 12:45 - Reacties (34)
Categorie: service, Views: 5.188

Mijn (thuis) netwerk bestaat uit 5 linux machines. Gister ontving ik van Ziggo een melding dat ik besmet ben met Downadup, beter bekend als Conficker. Daarnaast werd mij medegedeeld dat mijn verbinding zou worden afgesloten als ik dit niet binnen 5 werkdagen zou oplossen.

Gister heb ik dan ook telefonisch uitgelegd dat het onmogelijk is dat mijn netwerk met een Windows-virus besmet is; maar daar had ik wel wat overtuiging voor nodig. Vanmorgen had ik dezelfde medewerker aan de telefoon, dat gesprek ging als volgt:

Ziggo: "Wij kunnen u niet verder helpen tenzij u een virusscanner draait of uw computer formatteert"
Ik: "Ondanks dat ik geen enkele Windows installatie op mijn netwerk heb, en u een Windows virus heeft detecteert?"
Ziggo: "Dat heeft de andere afdeling wel aangegeven"
Ik: "Kunt u mij in contact brengen met deze afdeling"
Ziggo: "Dat is helaas niet mogelijk"
Ik: "Dus de enige manier om deze afdeling te overtuigen dat ik geen Windows virus heb op mijn Linux machines is aan te geven dat ik heb geformatteerd of op virussen heb gescand, ondanks dat ik dan zowel mijzelf als jullie voor de gek houd, anders wordt ik afgesloten?"
Ziggo: "Dat klopt, ik kan u daar eventueel later voor terugbellen"
Ik: "Dat is niet nodig, dan heb ik zojuist mijn computer geformatteerd en de overige machines gescand op virussen"
Ziggo: "Okay, dan ga ik dat op het formulier zetten"

Overigens vind ik het positief dat providers actief hun klanten notificeren op mogelijk infecties, en heb dit ook aangegeven. Daarnaast maken andere mensen met Windows laptops ook gebruik van mijn netwerk en kan er best een infectie bij hebben gezeten. Toch past bij dit gesprek vooral deze smiley 8)7